Samen spelen, samen delen. Of toch niet?

“Eerlijk delen”, zei je moeder waarschijnlijk tegen je toen je klein was. Gaat deze sociale norm ook nog op als je gaat trouwen? Tot voor kort trouwde je vanzelfsprekend in gemeenschap van goederen, mits anders vastgelegd bij een notaris. Maar vanaf 1 januari 2018 is dit precies andersom. Wat van jou is, is van jou en wat van mij is, is van mij.

Als je van plan bent te gaan trouwen is het dus goed om je hierover in te lezen. Wellicht heb je er al van gehoord, maar dat hadden wij dus niet. Eerlijk gezegd hadden wij nog helemaal niet gesproken over hoe we het zouden doen. Voorheen trouwden men dus in gemeenschap van goederen. Wat is dat precies? Kort samengevat wordt alles wat je zowel voor als na je huwelijk hebt opgebouwd in vermogen, goederen en schuld, bij een echtscheiding fifty-fifty verdeeld. Tot nu toe heb ik zelf alleen maar horrorverhalen gehoord over trouwen in gemeenschap van goederen. Partners die elkaar bij een scheiding willen kaalplukken. Blijven zitten met een dikke schuld die ze zelf niet hebben gemaakt. Een erfenis van een dierbare moeten delen terwijl de overledenen en de ex in kwestie elkaar niet konden uitstaan. Wellicht heb je weleens wat foto’s voorbij zien komen op sociale media van auto’s of huizen die precies door tweeën zijn gedeeld. Ik kan een eindeloze opsomming maken. maar toch was dit de manier waarop mensen trouwden. Natuurlijk was dit niet verplicht. Je kon er altijd zelf voor kiezen om op huwelijkse voorwaarden te trouwen en deze vast te laten leggen bij een notaris.

Schermafbeelding 2018-03-16 om 15.03.55
Resultaten van de Instagram poll op @jamyjoy.

Als je nu van plan bent te gaan trouwen is het dus precies andersom. Je trouwt op ‘beperkte huwelijkse voorwaarden’. Wat houdt dit in? Bezittingen en schulden die je zelf voor het huwelijk hebt gemaakt worden niet verdeeld. Wat van jou is, is van jou en wat van de ander is idem dito. Behalve wanneer er gezamenlijk vermogen of schuld op een rekening/naam van jullie beiden is gemaakt. Deze blijft dan ook van jullie samen. Hetzelfde geldt voor alles wat je gezamenlijk spaart, koopt, leent etc., tijdens jullie huwelijk. Erfenissen en schenkingen hoeven niet meer te worden verdeeld.

Fair enough denk ik zelf. De één vindt het misschien onromantisch, maar de ander verklaard je voor gek als je niet op huwelijkse voorwaarden trouwt. Misschien herinner je Charlotte uit Sex and The City nog wel. Die beledigd was omdat haar partner verwachte dat ze op huwelijkse voorwaarde zou gaan trouwen. Eerlijk gezegd denk ik zelf dat het een hoop gedoe scheelt. Het is inderdaad een beetje onromantisch om bij het trouwen te moeten denken aan eventuele gevolgen in de toekomst. Je gaat er natuurlijk vanuit dat je lang en gelukkig samenleeft. Daarbij hoort de klassieke liefdesuitspraak “wat van mij is, is van jou”. Maar helaas is het de realiteit dat we in een maatschappij leven waarbij dat niet altijd verstandig is. En dan ben ik van mening dat dit een prima opstelling van voorwaarden is.

Denk jij er anders over? Laat het me gerust weten!

Lees ook: Liefde op het tweede gezicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s